2015/01/28

KASZA JAGLANA Z PASTĄ CURRY I KURCZAK W SOSIE Z CIECIORKĄ!

Niezły kociołek! Istna bomba witamin i fantastycznych smaków! Zdrowy i pożywny posiłek. Cieszy oko kolorami i w zimowe dni daje nadzieje na wiosnę :)


Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1  łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 marchew

2 papryki czerwone
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 puszki cieciorki z w zalewie
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek imbiru
1 łyżka cukru

100 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1,5 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz 
1 łyżeczka cukru
1/2 cytryny

jogurt naturalny
dymka
roszponka


Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć drobno posiekany czosnek, imbir i cebulę. Dołożyć pokrojone obie papryki, następnie wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Odparować i dusić do miękkości papryki. Następnie lekko zmiksować i przetrzeć przez sitko. Cieciorkę odsączyć i dołożyć do sosu i chwilkę razem dusić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek wymieszaną z łyżeczką pasty curry. Wysypać kaszę i zalać wrzącą wodą pół centymetra ponad poziom kaszy. Przykryć i smażyć/gotować do wchłonięcia płynu (ok 15-20 min). Od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić do smaku sokiem z połowy cytryny, łyżeczką cukru, solą i pieprzem. Wyłączyć gaz i trzymać pod przykryciem do momentu podania. 
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na dwa plastry. Obsypać mieszanką curry i mielonej kolendry, skropić oliwą z oliwek i wmasować powstałą pastę. Posolić filety z obu stron. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Pod koniec dołożyć na patelnię pokrojoną w cienkie słupki marchewkę. 
Na talerz wyłożyć kaszę, polać wcześniej przygotowanym sosem. Pierś z kurczaka pokroić pod kątem i ułożyć na sosie. Podawać z roszponką wymieszaną z podsmażoną marchewką oraz jogurtem naturalnym. Wszytko skropić sokiem z cytryny i oprószyć świeżo mielonym pieprzem i posiekaną dymką.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Taki właśnie był pomysł na to danie! :) Zapraszam do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń