2015/01/01

ROLADKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SALSĄ!



Składniki:
(na ok 3 osoby)
1 polędwiczka ok 400 g
kilka suszonych pomidorów 
ser pleśniowy camembert
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, serrano, parmeńskiej
świeżo mielony pieprz

6 słodkich pomidorów, malinowych lub 1 puszka pomidorów w zalewie
liście szpinaku ok pół opakowania
1,5 łyżki porto
1 duży ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1/2 szalotki
świeżo mielony pieprz
sól
2 łyżki bazylii suszonej
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Pomidory suszone posiekać ale niezbyt drobno. Ser pokroić w 2 cm kawałki. 
Polędwieczkę umyś, osuszyć, oczyścić z wszelkich błonek, następnie pokroić w 2,5 centymetrowe plastry. Każdy plaster położyć na płasko na desce i rozbić przez folię płaska częścią tłuczka (unikniemy w ten sposób poszarpania się mięsa), "rozciągając" mięso tak abyśmy otrzymali prostokąt. 
Tak przygotowany kawałek mięsa oprószyć świeżo mielonym pieprzem, ułożyć suszone pomidor i ser w takiej samej proporcji i zawinąć w roladkę, następnie ułożyć każdą na plastrze szynki i owinąć nią roladki. 
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i ułożyć roladki na płasko. Smażyć kilka minut (ok 4 minut na początku, potem po 2-3 na stronę) do zrumienienia się szynki, następnie obrócić i tak smażyć z każdej ze stron. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła.
Czosnek pokroić w cienki plasterki, szalotkę w bardzo drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (jeśli używamy świeżyć pomidorów należy je wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę) Chwilkę dusić, doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, 2 łyżkami cukru i suszoną bazylią,  pod koniec dodać porto. Sos w razie potrzeby zredukować. 
Szpinak można podać w postaci świeżych, umytych liści lub podsmażyć je wcześniej na patelni na oliwie z czosnkiem.
Na talerzu rozłożyć szpinak i salsę na której ułożyć polędwiczki. Wszystko oprószyć świeżo mielonym pieprzem.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz