2015/01/21

WŁOSKA TARTA! Z MOZZARELLĄ, OLIWKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI!


Składniki:
1 opakowanie gotowego cista francuskiego
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego lub passaty 
1 czubata łyżeczka pasty z suszonych pomidorów
2 plastry wędzonej szynki np. szwarcwaldzkiej, serrano
2 łyżeczki kaparków
1 mała czerwona cebula
mała garść czarnych oliwek
1 kulka sera mozzarella w zalewie
1/2 szklanki startego żółtego sera dobrej jakości
łyżeczka oregano
świeży tymianek
kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
1 żółtko



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200'C z funkcją pieczenia od dołu i włączonym termoobiegiem.
Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Podsmażyć delikatnie na oliwie. Szynkę pokroić w paski. Zetrzeć ser i przygotować wszystkie pozostałe, niezbędne  składniki.
Ciastem wyłożyć naczynie, w którym będziemy piec tartę (może to być po prostu blacha, wtedy tarta będzie prostokątna). Cisto można pozostawić na papierze w którym był zawinięty. Brzegi ciasta zawinąć tworząc grubszy brzeg. Spód wysmarować koncentratem i pastą z suszonych pomidorów, Starty ser rozsypać, mozzarellę porwać na kawałki i rozłożyć. Obsypać kaparkami, oliwkami, posiekaną szynką. Na wierzch ułożyć podsmażoną cebulę. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, oregano i listkami z trzech gałązek tymianku. Całość skropić oliwą z oliwek. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 35 minut.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz