2015/01/13

DORSZ Z KAPARAMI!

Delikatny dorsz, krótko smażony z maślano-cytrynowym sosem z kaparami i natką pietruszki!
Podany z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki!





Składniki:
duży płat dorsza ze skórą
3 łyżeczki kaparów
1/2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego
50 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mleko i mąka do panierowania
sól
pieprz

ziemniaki
świeży tymianek
sól gruboziarnista
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek

sałatka z roszponki:
1 opakowanie roszponki
1 czubata łyżeczka musztardy kremskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przegotowanej wodu
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ósemki. Rozłożyć na blasze (blachę można wyłożyć papierem do pieczenia), oprószyć solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Skropić dość obficie oliwą z oliwek i przemieszać rękoma. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 220'C i piec ok 30 minut do ładnego zrumienienia. W połowie pieczenia przemieszać łopatką tak aby ziemniaki ładnie przypiekły się z każdej strony.
Płat dorsza umyć i osuszyć. Podzielić na porcję i namoczyć w mleku. Wyjąc oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i czubatą łyżeczkę masła. Ułożyć porcje dorsza skórą do dołu i smażyć 3-4 minuty do złotego zrumienienia, następnie obrócić i smażyć kolejne 304 minuty. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple. Na patelni na której smażyliśmy dorsza dodać pozostałą część masła, posiekaną natkę pietruszki i chwilkę podsmażać, następie dodać kapary prosto z zalewy, zielony pieprz  i sok z cytryny. Doprawić pieprzem i solą w razie potrzeby.Na koniec ułożyć porcje dorsza z powrotem na patelni i przez minutę podgrzać razem z sosem. 
W kubku wymieszać wszystkie składniki sosu i wymieszać z roszponką.
Porcje dorsza polać kaparowym sosem, podać z ziemniakami i sałatką z roszponki.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz