2015/01/20

RYBA PIECZONA W POMIDORACH!



Składniki:
(dla 2 osób)
1 duża wypatroszona ryba (np. dorsz, okoń)
1 puszka pomidorów podłużnych
1 kulka sera mozzarella w zalewie
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
1/3 szklanki czarnych oliwek
1/3 szklanki zielonych oliwek
2 łyżki posiekanych liści bazylii
świeży tymianek
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Przygotować naczynie żaroodporne. Piekarnik nagrzać do temperatury 190'C.
Pomidory pokroić w plastry i razem z zalewą przelać do naczynia. Doprawić solą, pieprzem, 2 łyżkami cukru. Dołożyć posiekane liście bazylii i jeden ząbek czosnku.
Wstawić do piekarnika na ok 10 minut. W tym czasie przygotować rybę.
Rybę dokładnie umyć i oczyścić z łusek. Naciąć ukośnie skórę w kilku miejscach. W środku i z zewnątrz skropić sokiem z cytryny. Środek oprószyć pieprzem, włożyć kilka gałązek świeżego tymianku, jedną dużą łyżkę pasty z suszonych pomidorów i jeden posiekany ząbek czosnku. Z zewnątrz rybę oprószyć solą, świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą z oliwek. 
Ułożyć w naczyniu w którym znajdują się pomidory. Wstawić z powrotem do piekarnika na ok 30 minut. Pod koniec pieczenia dołożyć do pomidorów porwany na kawałki ser mozzarella. Rybę można posmarować z wierzchu pastą z suszonych pomidorów. Wszystko obsypać listkami świeżego tymianku. Piec kilka minut do rozpuszczenia i zapieczenia się sera. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz