Image Map

2015/01/06

ROLADKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI NA CHRZANOWYM MUSIE Z SELERA!



Składniki:
(dla 3 osób)
1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok 450 g
ok 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, serrano, parmeńskiej
ok 10 śliwek suszonych
170 g sera camembert
świeży tymianek
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
na mus:
1/2 selera
1 pietruszka
oliwa z oliwek
sól
pieprz
1 łyżka chrzanu ostrego
1 łyżka śmietany

sałatka z rukoli:
1/2 opakowania rukoli
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżeczka miodu
1 czubata łyżeczka musztardy kremskiej
1 łyżka wody przegotowanej
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól 
pieprz grubo mielony
1 łyżeczka oregano

do podania:
słoiczek dobrej jakości konfitury z żurawiny

Seler i pietruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę, następnie podsmażyć do uzyskania złotej barwy na odrobinie oliwy z oliwek w małym rondelku z nieprzywierającym dnem. Następnie zalać wodą do wysokości warzyw w rondelku, doprawić solą i mielonym pieprzem. Przykryć i dusić do miękkości. Zblendować na gładką masę. Dodać chrzan i śmietanę i ewentualnie doprawić w razie potrzeby.
Polędwiczkę umyć i oczyścić z wszelkich błonek. Następnie pokroić w ok 2 centymetrowe plastry. Każdy plaster ułożyć na płasko na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić delikatnie tłuczkiem formując prostokąt. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem i listkami tymianku, na każdym ułożyć śliwkę i kawałek sera camembert i zawinąć roladkę. Następnie każdą roladkę zawinąć w plaster szynki (np. szwarcwaldzkiej).
Na patelnie rozgrzać oliwę z oliwek i ułożyć roladki. Smażyć 4 minuty (do ładnego złotego zrumienienia) następnie po 3 minuty z pozostałych stron. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę masła.
Przygotować sos do sałatki mieszając wszystkie składniki. Następnie wymieszać z rukolą.
Na każdym talerzu ułożyć sałatkę obok rozprowadzić po ok 2 łyżki/na porcję musu chrzanowego na którym ułożyć roladki. Polać konfiturą z żurawiny i obsypać świeżym tymiankiem.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Witam,
    Jako, iż jadałem w swoim życiu w wielu ekskluzywnych restauracjach to chciałbym sie wypowiedzieć na temat potraw prezentowanych przez blogerkę. Nigdy w życiu nie widziałem tak świetnie podanych potraw, dobór składników jest dosłownie perfekcyjny nie tylko tutaj, gdzie wstawiam ten komentarz ale każda potrawa z tej strony jest naprawdę solidnie dopracowana, jestem pod wrażeniem ujęcia oraz serca włożonego w każde danie. Wiele osób wpisując w wyszukiwarkę rożne pomysły na obiady, desery, lunche czy nawet kolacje odnaleźliby tutaj coś dla siebie. Sam wiele razy szukałem fajnych potraw, które mógłbym przyrządzić w domu ale tutaj zakończyły sie moje poszukiwania. Z takim zapałem sukces murowany, miejmy nadzieje ze inni tez docenia prace blogerki i poświecą swój czas na sprawdzenie przepisów. Po prostu "perfettamente". Nic dodać nic ując polecam jeszcze raz wszystkim. Gratuluje i życzę dalszego progresu!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń