2015/01/23

WANILIOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKOWYM MUSEM!


Składniki:

Biszkopt:
2 jajka
3 łyżki cukry
1 łyżka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody gazowanej

Masa serowa:
1 litr mlek 3,2%
1 szklanka śmietany (ok 300 g)
4 jajka
1/2 laski wanilii
1 łyżka curku
200 g masła
1/2 szklanki cukru pudru

Mus:
450 g truskawek mrożonych
1 galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 160'C z funkcją pieczenia od dołu i z włączonym termoobiegiem.
Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem jedynie na dnie. Boków nie należy niczym wykładać ani smarować.
Obie mąki przesiać i wymieszać dokładnie ze sobą.
Jajka z cukrem i wodą należy ubić nad parą - Potrzebne będą dwa garnki, duży i średni, tak aby jeden wszedł w drugi i zatrzymał się na uchwytach. Większy garnek należy ustawić na  gazie i wypełnić wodą tak aby mniejszy po ustawieniu na nim nie dotykał dnem do powierzchni wody. Wodę zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do małego i ustawić na nim mniejszy w którym znajdować się będą całe jaja, łyżka wody gazowanej oraz cukier. Zacząć miksować począwszy od małych obrotów do większych. Miksować długo, około 15-20 min. Aż masa będzie jasna, gęsta i znacznie zwiększy swoją objętość. Pod koniec miksowania można wyłączyć gaz ale nie zdejmować z nad pary. Zdjąć dopiero po upływie wyżej wymienionego czasu aż masa będzie dobrze ubita i jeszcze chwilę ubijać około 3 minut, aby się nieco ostudziła. Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i dodawać bardzo powoli po jednej płaskiej łyżce wymieszane ze sobą mąki. Nie miksować też zbyt długo masy z mąką aby ubite jajka nie utracił swojej struktury.
Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut do suchego patyczka. (Sprawdzić wykałaczką czy biszkopt jest upieczony, wkłuwając w sam środek. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, wtedy biszkopt jest upieczony jeśli zaś mokry i oblepiony masą należy dalej piec). Na ostatnie 5 minut wyłączyć termoobieg i ustawić pieczenie na górę i dół jednocześnie.  Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, dopiero wtedy okroić biszkopt małym ostrym nożem dookoła tortownicy.
Masa serowa:
1. Zagotować 1 litr mleka z dodatkiem cukru i laski wanilii oraz ziarenkami wcześniej z niej wyłuskanymi. 
2. Wyjąc laskę wanilii i dodać rozmiksowane ze sobą całe jaja ze śmietaną. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok 15-20 minut nie mieszając. Zdjąć z gazu i ostudzić. Po wystygnięciu, odcedzić masę serową na sicie lub przez pieluszkę tetrową (można zawiesić na garnku lub nad zlewem przynajmniej na 1 godzinę)
3. Masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Kiedy składniki się połączą na puszysty krem, dodawać stopniowo dobrze odcedzoną masę serową. Kiedy składniki się połączą, wylać na biszkopt, znajdujący się w obręczy. 
4. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
5. Rozrobić galaretkę truskawkową w połowie zalecanej wody.
6. Rozmrożone truskawki zblendować a następnie przetrzeć przez sito. 
7. Powstały mus wymieszać dokładnie z galaretką i odstawić do stężenia. 
8. Wylać tężejącą na zastygłą masę serową. Podawać sernik prosto z lodówki.




Smacznego!

3 komentarze: