2015/01/01

ZAPIEKANE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I SOSEM SEROWYM!



Składniki:
(na 2 porcje)
250 g muszli lumaconi
270 g łososia (filet)
ok 350 g szpinaku mrożonego
ok 70 g sera gorgonzola
ok 70 g sera camembert
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżka śmietany
sok z połowy cytryny
świeżo mielony pieprz
sól
cukier
1 ząbek czosnku
1/2 szalotki
oliwa z oliwek
1 łyżeczka masła
świeży tymianek

Przygotowanie:
Muszle ugotować w osolonej wodzie tak aby były lekko twarde. odcedzić, skropić oliwą z oliwek i kilka razy podrzucić garnkiem/miską do której zostały przełożone. 
Przygotować wodę i naczynie do gotowania na parze.
Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą, natrzeć świeżo mielonym pieprzem, skropić obficie sokiem z cytryny, następnie ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i umieścić nad gotującą się wodą. Gotować 8-10 minut w zależności od wielkości filetu.
NA oliwie zeszklić, drobno posiekany czosnek i szalotkę, następnie dołożyć szpinak (zamrożony) i podlać odrobiną wody, przykryć od czasu do czasu mieszając.
W rondelku z nieprzywierającym dnem bądź w kąpieli wodnej rozpuścić trzy rodzaje sera, energicznie mieszając, doprawić świeżo mielonym pieprzem.
Kiedy liście szpinaku się rozprężą i całkowicie rozmrożą doprawić obficie sola, pieprzem i łyżką cukru oraz sokiem z cytryny i łyżka śmietany.
Piekarnik włączyć na funkcję grill o średniej mocy.
Muszle umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Do każdej nałożyć szpinak. 
Łososia po ugotowaniu podzielić/porwać na drobne kawałki wzdłuż włókien. Ułożyć na muszlach. Wszystko polać sosem serowym, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem.
Zapiekać pod grillem przez ok 7 minut.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz