2015/01/30

TARTA Z JARMUŻEM, KURCZAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI!




Składniki:
kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
40 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Nadzienie:
1 pierś kurczaka
około 120 g świeżego jarmużu
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
około 8 suszonych pomidorów
1 kulka sera mozzarella w zalewie
330 g śmietany kwaśniej 18%
2 jajka + 1 żółtko
1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 
sól
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
świeże oregano

Przygotowanie:
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić zagłębienie po środku. Wbić jajko i dodać posiekane w kostkę zimne masło, sól i cukier. Zacząć łączyć składniki opuszkami palców, do uzyskania konsystencji grudek. Następnie dolewać wody i dalej łączyć składniki. Na koniec, krótko wyrobić ciastko kilkoma ruchami. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 min. 
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w długie paski. Przełożyć do małej miski, oprószyć solą i lekko posiekanym syczuańskim pieprzem i świeżymi listkami oregano, przecisnąć przez praskę czosnek bezpośrednio na mięso. Zalać oliwą z oliwek, wymieszać i odstawić na kilka minut do zamarynowania.
Cisto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim naczynie żaroodporne, w którym będzie pieczona tarta. Wylepić dokładnie dno i boki tarty. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Nagrzać piekarnik na 190'C (z włączoną funkcją termoobiegu i pieczeniem od dołu). Naczynie wyłożone ciastem nakłuć widelcem w kilkunastu miejscach, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, następnie zdjąć papier i groch i piec jeszcze 10 minut w temperaturze 170'C ustawić funkcję pieczenia z góry. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Zamarynowanego kurczaka usmażyć na małym ogniu na lekko złoty kolor. Następnie na tą samą patelnię wyłożyć jarmuż i skropić odrobiną oliwy. Podsmażyć podrzucając kilka minut.
Jajka i żółtko roztrzepać na jednolitą masę i wymieszać ze śmietaną, posolić i dodać kilkanaście listków świeżego oregano. 
Suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Plastry szynki pokroić w paski
Na ostudzoną tartę wyłożyć 1/3 masy śmietanowej, następnie ułożyć ostudzonego kurczaka, pokrojoną szynkę, jarmuż, na wierzch suszone pomidory. Zalać całość pozostałą masą śmietanową i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut. Po tym czasie ułożyć na wierzchu kawałki sera mozzarella i piec jeszcze około 20 minut aż masa śmietanowo-jajeczna lekko urośnie a na wierzchu stworzy się jednolicie przypieczona skórka.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz