Wege sałatka z jarmużem, odżywczą fasolą, cieciorką i jajkiem. Szybki, zdrowy i zbilansowany posiłek! Zimą zaspokoi potrzeby odżywcze i nasyci kolorami!
Składniki:
200 g świeżego jarmużu
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki cieciorki
30 g oryginalnej fety
2 białka z jajek ugotowanych na twardo
1 mały ząbek czosnku
sos:
2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
1 czubata łyżeczka musztardy kremskiej
1 łyżeczka octu miodowego (można zastąpić winnym)
2,5 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki wody przegotowanej
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
szczypta granulowanego czosnku
szczypta granulowanego czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Ugotować jajka na twardo.
Zagotować wodę w dużym garnku. Jarmuż wrzucić do gotującej się osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Gotować około 3-4 minut. Rozgrzać oliwę na patelni z posiekanym 1 ząbkiem czosnku, dołożyć odsączony jarmuż i smażyć podrzucając około 2-3 minut. Wyjąć bezpośrednio na głęboki talerz.
Na patelnię wyłożyć odsączoną cieciorkę i podsmażać 2 minuty, następnie wyłożyć na jarmuż. Czerwoną fasolę odsączyć i dołożyć do sałatki. Jajka obrać. Białka pokroić i dołożyć do sałatki a żółtka utrzeć łyżeczką w kubku z pozostałymi składnikami sosu. Pokruszyć fetę i całość polać sosem i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Podawać z paluchami chlebowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz