Image Map

2015/01/21

TORT TIRAMISU Z TRUSKAWKAMI I BEZĄ!

Tiramisu, truskawki i beza! Czyli wszystko co najlepsze! Postanowiłam połączyć moje ulubione smaki w pachnącym latem torcie! Niezwykle puszysty biszkopt nasączony mocną kawą z likierem amaretto, do tego świeże truskawki, wszystko przełożone śmietankowym kremem i zwieńczone królową deserów, czyli bezą!
Do dzieła! 



Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
5 czubatych łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody gazowanej

Krem:
500 g serka mascarpone
700 ml śmietanki kremówki 36%
1/2 szklanki cukru pudru

Beza:
3 białka (L)
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego

Nasączenie:
filiżanka bardzo mocnej, posłodzonej kawy
filiżanka likieru amaretto

Dodatkowo:
około 300 g świeżych truskawek
kakao

Przygotowanie:
Biszkopt:
Piekarnik nagrzać do 160'C z funkcją pieczenia od dołu i z włączonym termoobiegiem.
Tortownicę (23 cm) wyłożyć papierem jedynie na dnie. Boków nie należy niczym wykładać ani smarować.
Obie mąki przesiać i wymieszać dokładnie ze sobą.
Jajka z cukrem i wodą należy ubić nad parą - Potrzebne będą dwa garnki, duży i średni, tak aby jeden wszedł w drugi i zatrzymał się na uchwytach. Większy garnek należy ustawić na  gazie i wypełnić wodą tak aby mniejszy po ustawieniu na nim nie dotykał dnem do powierzchni wody. Wodę zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do małego i ustawić na nim mniejszy w którym znajdować się będą całe jaja, łyżka wody oraz cukier. Zacząć miksować począwszy od małych obrotów do większych. Miksować długo, około 15-20 min. Aż masa będzie jasna, gęsta i wypełni ponad połowę garnka. Kiedy podczas ubijania masa znacznie zwiększy swoją objętość, można wyłączyć gaz ale nie zdejmować z nad pary. Zdjąć dopiero po upływie wyżej wymienionego czasu aż masa będzie dobrze ubita i jeszcze chwilę ubijać około 3 minut, aby się nieco ostudziła. Następnie zmniejszyć obroty do najniższych i dodawać bardzo powoli po jednej płaskiej łyżce wymieszane ze sobą mąki. Nie miksować też zbyt długo masy z mąką aby ubite jajka nie utracił swojej struktury.
Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut do suchego patyczka. (Sprawdzić wykałaczką czy biszkopt jest upieczony, wkłuwając w sam środek. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, wtedy biszkopt jest upieczony jeśli zaś mokry i oblepiony masą należy dalej piec). Na ostatnie 10 minut wyłączyć termoobieg i ustawić pieczenie na górę i dół jednocześnie.  Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, dopiero wtedy okroić biszkopt małym ostrym nożem dookoła tortownicy, następnie odpiąć obręcz i wyjąc.
Beza:
Piekarnik nagrzać do 170'C z funkcją pieczenia od dołu i z włączonym termoobiegiem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nim okrąg od tortownicy w której pieczony był biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli, partiami cukier. Po ostatniej partii cukru, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksować jeszcze przez chwilę. Masa ma być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Wyłożyć masę na środek okręgu i szpatułką rozprowadzić, nadając bezie ładny pofałdowany kształt (formując ją nieco mniejszą od okręgu, po około centymetrze z każdej strony). Wstawić do piekarnika na 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100'C i piec przez 10 minut, po tym czasie wyłączyć termoobieg i nastawić na funkcję pieczenia góra i dół jednocześnie i suszyć bezę przez godzinę w 60'C. Po tym czasie wyjąc bezę, po kilku minutach odkleić od papieru i przechowywać w suchym miejscu do czasu złożenia tortu.
Masa kremowa:
Śmietankę kremówkę wyjąć z lodówki i od razu ubijać od małych obrotów miksera do wyższych. Kiedy masa zacznie być dość gęsta dodawać powoli cukier puder. Ubijać jeszcze przez chwilę aż masa stanie się zupełnie sztywna i w tym momencie zakończyć ubijanie. Ubitą śmietankę wymieszać delikatnymi ruchami z zimnym serkiem mascarpone i wstawić do lodówki do momentu przełożenia tortu.
Przygotować nasączenie. Zaparzyć mocną kawę, posłodzić i ostawić do ostygnięcia. Następnie wymieszać z likierem amaretto.
Przygotować kakao i sito.
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w dość grube plasterki.
Biszkopt wyjąć z tortownicy, zdjąć papier i przekroić w poprzek na dwa blaty. 

Złożenie tortu:


1. Pierwszy blat ułożyć na paterce i obficie nasączyć kawą z amaretto.
2. Wyłożyć trzy łyżki kremu, rozsmarować.
3. Wyłożyć truskawki pokrywając ściśle całą powierzchnię.
4. Wyłożyć 1 /3 pozostałego kremu.
5. Obsypać obficie kakao
6. Ułożyć kolejny blat
7. Obficie nasączyć kawą z amaretto
8. Wyłożyć kolejną część kremu
9. Obsypać obficie kakao i w kilku miejscach lekko nożem przemieszać kakao z kremem
10. Położyć na wierzch bezę. Lekko docisnąć.
11. Trzecią częścią kremu posmarować dość grubo boki i miejsce połączenia z bezą.

Wstawić do lodówki do momentu podania.




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz