2015/01/26

KUSKUS Z BROKUŁAMI I WOŁOWINĄ!

Proste, zdrowe i pożywne danie! Do przygotowania potrzeba jedynie kilku składników i odrobinę chęci! Wołowinę można zastąpić innym mięsem, zamarynowanym w ten sam sposób. Polecam zapracowanym. Niezła kolacja dla Dwojga:)!


Składniki:
stek z antrykotu/rostbefu
1 płaska łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka musztardy
grubo mielony kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżeczka masła

1 brokuł
kasza kuskus
papryczka chili
1 cytryna
1/2 pęczka natki pietruszki
1 dymka/szczypior
jogurt naturalny
pasta węgierska

Przygotowanie:
Stek wyjąc z lodówki na 30 minut przed przygotowaniem posiłku. 
Zagotować wodę w garnku.
Stek natrzeć mieloną kolendrą, słodką papryką, szczyptą pieprzu, musztardą i skropić oliwą z oliwek.


Przygotować kuskus według instrukcji na opakowaniu.
Rozgrzać bardzo mocno patelnię grillową, ułożyć stek, obracać co dwie minuty przez około 10 minut (czas wydłużyć lub skrócić według upodobań wysmażenia steku). Po usmażeniu posolić i odłożyć na 5 minut zawinięty w folię aluminiową z dodatkiem odrobiny masła. 
Do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru wrzucić podzielonego na kawałki brokuła. Gotować około 3-4 minuty. Posiekać natkę pietruszki, dymkę i papryczkę chili. 
Kuskus wyłożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny, ułożyć brokuła. Stek wyjąć z folii (sos który się wydzielił zachować). Ostrym nożem pokroić mięso w cienkie plastry. Ułożyć na talerzu. Wszystko posypać posiekaną natką, dymką i chili. Polać całość sosem z mięsa. Podawać z jogurtem naturalnym i ostrą pastą węgierską.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz