Image Map

2015/01/15

RYBA PIECZONA W CAŁOŚCI!




Składniki:
2 całe wypatroszone ryby (u mnie były to okonie)
6-8 ziemniaków
1/2 papryczki chili
3 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
sól gruboziarnista
pieprz świeżo mielony
świeży tymianek
1 cytryna
pomidorki koktajlowe (2 gałązki)




Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cieniutkie plastry. Przełożyć na patelnię i zalać wodą, tak aby przykryła ziemniaki. Przykryć i gotować 10-15 minut z rozgniecionym 1 ząbkiem czosnku. 
W tym czasie przygotować ryby. Dokładnie umyć i oczyścić z łusek.
Odlać wodę pozostawiając odrobinę. Oprószyć obficie solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Dusić kilka minut. Przełożyć do brytfanki wyłożonej pergaminem. Obsypać pokrojonymi w cienkie plasterki ząbkami czosnku i papryczki chili. Na wierzch zetrzeć parmezan. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220'C. Piec 10-15 minut.  
Ryby z obu stron naciąć w kilku miejscach ostrym nożem. Oprószyć solą i pieprzem z zewnątrz jak i w środku oraz skropić sokiem z cytryny. Do środka włożyć kilka gałązek świeżego tymianku i pół plasterka cytryny. Ryby i pomidorki koktajlowe ułożyć na podpieczonych ziemniakach. Skropić wszystko oliwą z oliwek oraz łyżeczką marynowanego zielonego pieprzu. Wstawić do piekarnika zmniejszając temperaturę do 190'C. Piec ok 35 minut. 







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz