2015/01/18

PIECZONA KARKÓWKA!

Kruche, aromatyczne mięso idealne na niedzielny jak i świąteczny obiad, z sosem i pieczonymi dodatkami! Lub na zimno, fantastyczna pieczeń! Do podania z chrzanem lub musztardą.



Składniki:
1,2 schabu karkowego bez kości
1 jabłko
2 cebule
garść suszonych śliwek
2 gałązki rozmarynu
świeży tymianek
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy kremskiej
1 łyżeczka octu balsamicznego
oliwa z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Karkówkę umyć osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, musztardą i przeciśniętym przez praskę 1 dużym ząbkiem czosnku. Wklepać igiełki z jednej gałązki rozmarynu. Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Jeszcze chwilę wszystko wmasować, przełożyć do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąc karkówkę pół godziny wcześniej z lodówki. 
Piekarnik nagrzać do 190'C. Przygotować blachę i rękaw do pieczenia, lub brytfankę z przykryciem. Jabłko i cebule pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać olej z rozgniecionym jednym ząbkiem czosnku. 
Karkówkę można przewiązać nicią kuchenną nadając jej zwarty kształt. Mięso obsmażyć krótko na złoty kolor z każdej strony i od razu przełożyć do brytfanki lub rękawa. Pokrojone jabłka, cebulę, śliwki suszone, gałązkę rozmarynu, kilka gałązek tymianku i czosnek ułożyć w misce w której znajdowało się mięso. Oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek i wymieszać rękoma. Mięso obłożyć przygotowanymi dodatkami i związać szczelnie rękaw lub zamknąć naczynie w którym będziemy piec. Wstawić do piekarnika na ok półtorej godziny. 

Po upieczeniu, powstały sos z dodatkami można zmiksować i zagęścić mąką lub podawać pieczone owoce w całości jako dodatek do mięsa.
Jeśli przygotowujemy pieczeń do jedzenia na zimno na kanapki, nie należy po upieczeniu otwierać od razu naczynia lub rękawa. Należy pozostawić przynajmniej na godzinę, dopiero po tym czasie otworzyć, ostudzić i kroić ostrym nożem cienkie plastry. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz