Image Map

2015/02/19

5 Razem przy stole! Czyli obiad dla Rodziców i Maluszka - krem z warzyw i duszona wieprzowinka ze śliwkami, fasolka i ziemniaczki!

Dziś piąta odsłona zdrowych i smacznych posiłków, które przygotowane w łatwy sposób zaspokoją potrzeby Rodziców i naszych Najmłodszych! Pamiętajmy kuchnia to zabawa! A Maluszek też może jeść smacznie!

To bardzo ważne aby Dziecko już od wczesnego wieku poznawało różne smaki, chętnie sięgało po "nowości" w kuchni i samo kształtowało sobie gust kulinarny. Myślę taka droga poznawania smaków może zapobiec późniejszemu wybrzydzaniu przy stole i otworzy Nasze Maluchy na kulinarne podboje! Dlatego aby pomóc Mamom przyrządzić smaczne lecz dostosowane także do potrzeb Malucha posiłki, przygotowałam tą serię. Pamiętajmy kuchnia to zabawa i przeróżne łączenie smaków, nie bójmy się tego a naszemu Dziecku dajmy szanse rozwijać swoje nowo nabyte zwyczaje kulinarne:) !! Jedzenie dla niemowląt wcale nie musi kończyć się na gotowaniu wciąż tych samych zupek bez smaku. Maluszek też może jeść smacznie :)

Zasadę mam taką - gotuję zupę krem z różnych warzyw i to jest moja baza do przygotowania dania dla mojego półtoraroczniaka! Do tej zupki dokładam wszystko to co jemy, my Rodzice na drugie danie, czyli kawałek mięska, jarzynki i jako dodatek  kaszę, makaron lub ziemniaczki. Wszystko lekko rozdrabniam widelcem. Takie połączenie daje Maluchowi komplety zbilansowany i przede wszystkim smaczny posiłek! Dzięki konsystencji którą przecież dobrze zna, poznaje różne smaki i chętnie próbuje różnych warzyw, przypraw, dodatków. 

Składniki:
Jarzynowa Zupa krem:
Składniki:
3-4 marchewki
2-3 pietruszki
1/3 selera
2 ziemniaki
kawałek pora
listek laurowy
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła

Warzywa obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę i włożyć do garnka z nieprzywierającym dnem. Podsmażać chwilkę na oliwie z oliwek i maśle, następnie zalać 1 l wody. Doprawić i gotować do miękkości warzyw. (Wcześniejsze podsmażenie na oliwie i maśle powoduje, że z warzyw wydobywa się wyrazistszy smak i naturalna słodycz i co najważniejsze witaminy zawarte w warzywach najlepiej przyswajają się z tłuszczami). Wyjąć listek laurowy i zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była zbyt gęsta, rozcieńczyć wodą lub bulionem.

W wersji dla Rodziców zupę można podać z grzankami czosnkowymi, groszkiem ptysiowym, łyżką śmietany i świeżo mielonym pieprzem.

Do zupki dołożyć kawałek mięska i 2-3 śliwki z tego przepisu:http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2015/02/karkowka-duszona-w-sosie-z-rozmarynem-i.html  , kilka kawałków zielonej fasolki i łyżkę puree z ziemniaków. Wszystko rozdrobnić lekko widelcem z zupką i podać Maluszkowi!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz