2015/02/17

SZPINAK Z ŁOSOSIEM!


Składniki:
300 g filetu z łososia
200 g szpinaku
1 duża czerwona cebula
1/3 szklanki czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
pomidorki koktajlowe około 300 g
2 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Przygotowanie:
Filet łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, natrzeć oliwą z oliwek i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć z obu stron po około 3 minuty. Zdjąć z patelni. 
Liście szpinaku, umyć, odsączyć. 
Czerwoną cebulę pokroić w półplasterki, i lekko podsmażyć na oliwie na dużej patelni, dołożyć kaparki odsączone z zalewy i oliwki, w następnej kolejności drobno posiekany czosnek (jeden ząbek). Pomidorki koktajlowej umyć, przekroić na połówki i dołożyć na patelnię. Dusić wszystko pod przykryciem do momentu aż pomidory lekko zmiękną (można podlać odrobiną wody). Dołożyć liście szpinaku, skropić ponownie oliwą i dusić tylko tak aby liście lekko zwiędły. Oprószyć sporą ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Filet z łososia podzielić na kawałki i umieścić na patelni. 
Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku, odrobiną soli i pieprzu, jedną łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżeczką cukru. Masę wlać na patelnię i wymieszać. Podgrzewać chwilkę aż sos nieco zgęstnieje. 
Podawać z makaronem.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda i na pewno to przyrządzę, Hanulka.

    OdpowiedzUsuń