2015/02/17

OMLET Z ŁOSOSIEM I GORĄCA SALSA Z POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH!


Składniki:
filet łososia około 100 g  
2 garście liści szpinaku
40 g sera feta
sól
grubo mielony pieprz czarny
4-5 jajek
2 czubate łyżki śmietany 18%
1 mały ząbek czosnku
1 płaska łyżka masła

2 kiście pomidorków koktajlowych (ok 300 g)
1/3 szklanki czarnych oliwek
1 ząbek czosnku
1 cebulka szalotka
sól
pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:
Filet łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć oliwą z oliwek i umieścić na rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć po kilka minut z obu stron do równego zrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić.
Cebulkę szalotkę i 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekać i zeszklić na oliwie w rondelku z nieprzywierającym dnem. Pomidorki przekroić na połówki (kilka można zostawić w całości) i umieścić w rondelku. Doprawić 1 łyżeczką cukru, solą i pieprzem świeżo mielonym oraz 1 łyżeczką octu balsamicznego. Można ewentualnie podlać odrobiną wody. Na koniec dołożyć oliwki. Dusić kilka minut. 
W misce wymieszać roztrzepane widelcem jaja ze śmietaną, dołożyć umyty i odsączony szpinak, pokrojoną w kostkę fetę i podzielony na kawałki ostudzony filet łososia. Dołożyć drobno posiekane pół małego ząbka czosnku. Doprawić solą i sporą ilością grubo zmielonego pieprzu. Wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Przygotowaną masę wylać na patelnię i pozostawić na średnim ogniu przez kilka minut. Łopatką lub widelcem można odchylać przypieczone brzegi omletu tak aby płynna masa z wierzchu wpłynęła na ich miejsce. Można tez na koniec przewrócić na drugą stronę ale nie jest to konieczne. Omlet powinien po kilku minutach ściąć się całkowicie bez konieczności przewracania. 
Podawać gorące od razu z gorącymi pomidorkami i liśćmi świeżego szpinaku.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz