2015/02/06

KURCZAK NA SŁODKO Z ANANASEM I PAPRYKĄ!


Składniki:
(dla 4 osób)
2 filety z kurczaka
1 słodka, dojrzała klementynka
1 łyżka curry
1 łyżka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego ciemnego, gęstego
oliwa z oliwek
2,5 łyżki miodu płynnego
2 cm kawałek imbiru
2 suszone papryczki chili peperoncini
1 ząbek czosnku
1/3 papryki ostrej
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 dojrzały ananas
1 papryka
sól
grubo utłuczony pieprz kolorowy
świeży tymianek
biały ryż

Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry, przełożyć do miski. Obsypać przyprawą curry, słodką i ostrą papryką i przyprawą korzenną. Imbir posiekać w bardzo drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dołożyć do filetów. Dodać sos sojowy, miód. Klementynkę przekroić na pół i wycisnąć sok z obu połówek bezpośrednio na filety. Oprószyć świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem i lekko solą (sos sojowy jest dość słony, więc wystarczy jedynie szczypta) Wszystko skropić oliwa z oliwek i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. 
Zgotować wodę w garnku i ugotować ryż. 
Paprykę umyć i pokroić w dość duże kawałki. Ananasa obrać. Pionowymi czterema cięciami okroić ananasa pozostawiając jedynie twardy środek. Połowę okrojonego ananasa pokroić w drobne kawałki, natomiast drugą część pokroić w cienkie plastry (pozostawić do podania). W woku rozgrzać odrobinę oliwy z lekko rozgniecionymi suszonymi papryczkami peperoncini. Przełożyć do woka kurczaka i dodać pokrojona paprykę. Wszystko smażyć na dość małym ogniu. Kiedy filety zezłocą się z obu stron dołożyć ananasa, zwiększyć nieco ogień i chwilę podsmażać wszystko razem, niekiedy podrzucając patelnią. Powstały sos na można ewentualnie zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Podawać porcje kurczaka w sosie z dodatkami na ryżu z plastrami świeżego ananasa i obsypane świeżym tymiankiem.


Smacznego!

2 komentarze: