2015/02/19

KARKÓWKA DUSZONA W SOSIE Z ROZMARYNEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI!



Składniki:
karczek wieprzowy (około 600 g)
duża garść suszonych śliwek
igiełki z dwóch gałązek rozmarynu
2 łyżeczki musztardy słodkiej kremskiej
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 czubate łyżki powideł śliwkowych
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól
grubo tłuczony pieprz
oliwa z oliwek

Do podania:
fasolka zielona (użyłam mrożonej z powodu grudnia ;))
puree z ziemniaków

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry (około 1 cm), oprószyć z obu stron solą, grubo mielonym pieprzem, natrzeć musztardą, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i obsypać igiełkami rozmarynu i suszonymi śliwkami. Skropić obficie oliwą z oliwek. Przemieszać rękoma i wetrzeć marynatę w mięso. Odstawić do zamarynowania przynajmniej na 1 godzinę.


Powidła śliwkowe wymieszać w miseczce z octem balsamicznym.
Ustawić patelnię nad średnim płomieniem i  rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek z dwoma ząbkami czosnku w łupinach. Ułożyć plastry mięsa, po 2 minutach polać powidłami wymieszanymi z octem balsamicznym i rozprowadzić po całości patelni, wcierając również w mięso. Obrócić plastry mięsa na drugą stronę i podsmażać kolejne 2 minuty. Dołożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę, śliwki z marynaty i kilka igiełek rozmarynu, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, od czasu do czasu potrząsając patelnią. W połowie czasu duszenia obrócić mięso na drugą stronę. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. 
Podawać z puree ziemniaczanym i na przykład z zieloną fasolką z wody, lub sałatką z rukoli.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz