2015/02/02

ROLADA Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z OSCYPKIEM I BORÓWKAMI



Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
1 nieduży słoiczek borówek lub żurawiny (ja użyłam borówki domowej roboty)
1 duży oscypek
kilka łyżeczek masła
listki szałwi
2 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
pieprz świeżo mielony
sól
1 gruszka
1 jabłko
1 czerwona cebula

ziemniaki do podania

Przygotowanie:
Polędwiczki umyć i osuszyć. Pozbyć się wszelkich białych błonek. Obie rozkroić wzdłuż do mniej więcej połowy głębokości, rozłożyć i naciąć powstałe połowy w ten sam sposób. Rozłożyć i rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą, tak aby powstał duży prostokąt. Oprószyć lekko solą, świeżo mielonym pieprzem, igiełkami rozmarynu, przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku oraz posmarować każdą jedną łyżeczką słodkiej musztardy. Rozłożyć kawałki masła. Oscypka pokroić w podłużne, dość spore kawałki i ułożyć w linii po środku obu płatów mięsa. Pomiędzy kawałki sera wyłożyć borówki. Zawinąć mięso tak aby dłuższe boki się ze sobą złączyły "na zakładkę". Powstałą roladę związać nicią kuchenną formując pożądany kształt, prószyć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy włożyć pod nić listki szałwii. Rolady obsmażyć z każdej strony na złoty kolor (na 1 łyżce masła i 2 łyżkach oliwy z oliwek z dodatkiem 2 rozgniecionych ząbków czosnku w łupinach) następnie zdjąć nić kuchenną (można to wykonać również po całkowitym upieczeniu) od razu przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką (jeśli mamy żeliwną brytfannę możemy w niej obsmażyć i później piec). Mięso obłożyć pokrojonymi w ćwiartki gruszką, jabłkiem i czerwoną cebulą. Skropić oliwą z oliwek. Przykryć naczynie do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C na 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180'c i piec około godziny. (czas pieczenia w dużej mierze zależy od używanego naczynia do zapiekania. Ja użyłam naczynia żeliwnego o grubych ściankach i dnie, zatem czas podany w przepisie był odpowiedni, jeśli jednak używamy naczyń szklanych bądź ceramicznych należy czas pieczenia skrócić) Podawać z pieczonymi ziemniakami np z tego przepisu: http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2015/01/dorsz-z-kaparami.html
Na ostatnie 10 minut pieczenia otworzyć naczynie. Po upieczeniu przed pokrojeniem odczekać kilka minut aby mięso się nieco zespoiło. Podawać z pieczonymi gruszkami i jabłkami.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz