Image Map

2015/02/24

SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI, SZPINAKIEM, FETĄ I KUSKUS!



Składniki:
(2 porcje)
2 duże garście świeżych liści szpinaku
3 buraki
30 g sera feta
mała garść orzechów włoskich
kilka różyczek brokuła
sok z cytryny

sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
sól 
pieprz

1/2 szklanki kaszy kuskus
2 łyżki jogurtu naturalny
1 łyżeczka harissy
1 plaster cytryny

Przygotowanie:
Buraki wysmarować oliwą z oliwek, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C na około 40 minut. Po tym czasie wyjąć , otworzyć z folii i ostudzić,
Kaszę kuskus zalać wrzątkiem w stosunku 1:2 z dodatkiem dużego plastra cytryny, świeżo mielonego pieprzu i soli
Brokuła ugotować przez około 5 minut wkładając do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Ostudzone buraki obrać i pokroić w ćwiartki.
W między czasie podprażyć orzechy włoskie na suchej patelni.
Liście szpinaku umyć i ułożyć na talerzach, rozłożyć na nich różyczki brokuła i pokrojone buraki.
Rozkruszyć ser feta i uprażone orzechy włoskie. 
Przygotować sos mieszając wszystkie składniki ze sobą. Polać nim sałatki. Całość obsypać liśćmi bazylii i skropić sokiem z cytryny.
Kaszę kuskus przemieszać. Podawać z jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą i liśćmi bazylii.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz