2015/02/26

SAKIEWKI Z KURCZAKA ZE ŚLIWKAMI I POMARAŃCZAMI!



Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
4-6 plastrów szynki prosciutto 
garść suszonych śliwek
2 ząbki czosnku
1 plaska łyżeczka mielonej kolendry
duża szczypta cynamonu
1 pomarańcz
szczypta otartej skórki pomarańczy
4-6 gałązek rozmarynu
sól
pieprz
oliwa z oliwek

250 g śliwek (ja użyłam mrożonych)
2 goździki
1 czubata łyżeczka powideł śliwkowych
 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, gęstego
1 łyżka soku z pomarańczy
duża szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Filety kurczaka umyć, osuszyć i przekroić w poprzek na 2 lub 3 części (w zależności od wielkości filetu). Każdy kawałek rozbić tłuczkiem. Tak przygotowane płaty przełożyć do płaskiego naczynie i zamarynować: oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną kolendrę, cynamon i sok oraz skórkę z pomarańczy. Skropić lekko oliwą z oliwek. Wetrzeć marynatę w mięso i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Śliwki ułożyć na patelni z dodatkiem odrobiny wody. (przykryć patelnię w przypadku mrożonych śliwek) Kiedy nabiorą temperatury i zmiękną podlać sosem sojowym, dołożyć powidła, goździki i cynamon oraz osk z cytryny. Na dość dużym ogniu smażyć, podrzucając patelnią tak aby śliwki równomiernie pokryły się sosem. Zdjąć z ognia.
Zamarynowane plastry mięsa wyjąć z lodówki. Przygotować plastry szynki prosciutto i suszone śliwki. Rozłożyć na płaskiej powierzchni plaster mięsa, na środku ułożyć dwie, trzy śliwki suszone, gałązkę rozmarynu i złożyć na pół. Owinąć szynką. Gotowe sakiewki ułożyć na patelni z rozgrzaną oliwą i masłem. Smażyć do zrumienienia się szynki i obrócić na drugą stronę. Smażyć kolejne kilka minut i ponownie obrócić. Sakiewki po usmażeniu powinny być całkowicie zamknięte/zlepione po brzegach.
Zagrzać ponownie sos ze śliwkami, ułożyć w nim usmażone sakiewki. Dołożyć cząstki soczystej pomarańczy.
Podawać na przykład z puree ziemniaczanym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz