2015/02/03

TORTILLA Z BALSAMICZNYM KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI!


Składniki:
(na 4 duże tortille)
2 piersi z kurczaka
marynata:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
1 łyżka czubata miodu
2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta pieprzu 

liście szpinaku
kilka suszonych pomidorów w zalewie
jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz
sól
sok z cytryny
natka pietruszki

Przygotowanie:
Filety z kurczaka przygotować według tego przepisu http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2015/02/balsamiczne-glazurowane-filety-z.html 
Szpinak umyć i odsączyć. Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w cienkie paski. Upieczone filety kurczaka pokroić w cienkie plastry ostrym nożem. Jogurt naturalny wymieszać z łyżeczką soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz z przeciśniętym przez praskę 1 ząbkiem czosnku.
Tortille posmarować sosem powstałym podczas pieczenia piersi kurczaka. Ułożyć liście szpinaku, plastry kurczaka, pokrojone suszone pomidory. Polać całość sosem jogurtowym i obsypać posiekana natką pietruszki. Zwinąć i przekroić na pół.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz