Image Map

2015/02/02

TORT BEZOWY - KRÓLOWA ŚNIEGU! Z KREMEM, BITĄ ŚMIETANĄ, BORÓWKAMI I SOSEM PORZECZKOWYM!


Składniki:
na bezę:
5 białek (z jajek L)
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego

660 g śmietany 30 lub 36%
250 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
 1 słoik konfitury z czarnej porzeczki
120 g borówki amerykańskiej
1 łyżeczka miodu
2 łyżki nalewki (smak dowolny)
1 łyżka soku z cytryny
wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Beza:
Piekarnik nagrzać do 170'C z funkcją pieczenia od dołu i z włączonym termoobiegiem.
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na nich okręgi od np tortownicy (ok 23 cm) 
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli, partiami cukier. Po ostatniej partii cukru, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksować jeszcze przez chwilę. Masa ma być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Wyłożyć masę na środek okręgów i szpatułką rozprowadzić, nadając bezie ładny pofałdowany kształt (formując je nieco mniejsze od okręgu, po około centymetrze z każdej strony). Wstawić obie blachy do piekarnika. Piec w 170'C  przez 8 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100'C i piec przez 20 minut, po tym czasie wyłączyć termoobieg i nastawić na funkcję pieczenia góra i dół jednocześnie i suszyć bezę przez godzinę w 60'C. Po tym czasie wyjąc bezy, po kilku minutach odkleić od papieru i przechowywać w suchym miejscu do czasu złożenia tortu.
Bardzo zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Podzielić na dwie części. Jedną z nich wymieszać delikatnie z zimnym serkiem mascarpone. Wstawić obie masy do lodówki do czasu złożenia tortu.
Połowę słoiczka konfitury z czarnej porzeczki przełożyć do rondelka z nieprzywierającym dnem, dołożyć miód, sok z cytryny i nalewkę. Gotować kilka minut, następnie przetrzeć przez sitko na gładki sos.
Na pierwszy blat bezowy wyłożyć masę z serkiem mascarpone, posmarować pozostałą połową konfitury z czarnej porzeczki, przykryć drugim blatem bezowym i wyłożyć bitą śmietanę. (W tym momencie jeśli mamy czas włożyć do lodówki na 1-2 godziny aby tort się nieco zespoił, ale nie jest to konieczne) Przed samym podaniem ułożyć na wierzchu borówki. Polać sosem z czarnej porzeczki i obsypać wiórkami kokosowymi. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz