2015/02/04

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z KURCZAKIEM I KŁADZIONYMI KLUSECZKAMI!




Składniki:
100 g wędzonego boczku
100 g suszonej czerwonej kiełbasy
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1/2 selera naciowego
2 marchwie
2 pietruszki
1/2 papryczki jalapeno
1 mała cebula szalotka
1 ząbek czosnku
2 cm kawałek imbiru
3 łyżki sosu sojowego ciemnego, gęstego
2 łyżki octu balsamicznego
1 czubata łyżka miodu
sól 
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mielonej kolendry
natka pietruszki
2 listki laurowe

300 g polędwiczek z kurczaka
1 łyżka curry
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Wędzony boczek pokroić w średniej wielkości, cienkie kawałki i podsmażyć na patelni bez użycia tłuszczu do lekkiego zrumienienia.
Czosnek i imbir drobno posiekać i lekko podsmażyć w dużym garnku najlepiej z nieprzywierającym dnem. Dodać umyte, obrane i posiekane w plastry pietruszkę i marchewki. Podrzucić kilka razy aby wszystko się wymieszało. Papryki umyć i pokroić w dość doże kawałki, dorzucić do garnka razem z przekrojoną na pół cebulą. Dodać podsmażony boczek i pokrojoną w plastry kiełbasę. Wszystko obficie oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Lekko podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Często podrzucać garnkiem. Zalać 1,5 l wody. Dołożyć 2 listki laurowe. Gotować do momentu aż warzywa będą lekko miękkie, nie rozgotowane! 
Polędwiczki umyć osuszyć, wymieszać z sosem sojowym i curry, doprawić pieprzem i małą ilością soli (sos sojowy jest już dość słony). Skopić oliwą z oliwek i odstawić na kilka minut. 
Selera pokroić w średniej grubości plastry. Ocet balsamiczny, sos sojowy, curry, kolendrę, miód i sok z cytryny wymieszać ze sobą i wlać do gotującego się na małym ogniu wywaru. Polędwiczki włożyć po jednej do gotującego się wywaru. Po kilku minutach zebrać łyżką powstałą pianę na powierzchni zupy. Na koniec dołożyć posiekanego selera naciowego i pokrojoną w półplasterki papryczkę jalapeno. Gotować 2-3 minuty. Podawać z kluseczkami, wszystko obsypane posiekaną natką pietruszki/kolendry lub tymiankiem i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz