2015/02/03

BALSAMICZNE, GLAZUROWANE FILETY Z KURCZAKA!


Składniki:
2 piersi z kurczaka
marynata:
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
1 łyżka czubata miodu
2 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta pieprzu 

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180'C. Filety umyć i osuszyć. Przygotować marynatę mieszając w misce wszystkie składniki razem z drobno posiekanym imbirem i przeciśnętym przez praskę czosnkiem. Włożyć filety do marynaty i odstawić na ok 30 minut. 
Wyjąc filety z marynaty i delikatnie obsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pod każdy filet wyłożyć po 1 łyżce marynaty i posmarować po wierzchu. Resztę zachować. Wstawić do piekarnika. Po około 20 minutach polać filety 1/3 pozostałej marynaty, powtórzyć po 5 i 10 minutach. Filety powinny być "oblepione" błyszcząca marynatą. Po 30 minutach wyjąć. Kroić ostrym nożem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz