2015/02/23

DORADA PIECZONA W ZIOŁACH!

Niesamowita, aromatyczna i delikatna ryba! W połączeniu ze szwedzką zapiekanką tworzy idealny skandynawski zestaw obiadowy! 


Składniki:
2  dorady wypatroszone
1/2 pęczka tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
4 ząbki czosnku
sól
grubo tłuczony czarny pieprz
oliwa z oliwek
1 cytryna

Przygotowanie:
Ryby oczyścić z łusek, dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć wnętrze ryb słuszną porcją soli i pieprzu, Włożyć do środka świeże zioła (natkę pietruszki, tymianek, koperek) i po jednym rozgniecionym i ponacinanym ząbku czosnku w łupinach. Skropić solidnie oliwą z oliwek i obsypać z zewnątrz solą i pieprzem. 
Nagrzać piekarnik do 180'C z włączoną funkcją termoobiegu i pieczenia od dołu.
Ryby ułożyć na blasze/ brytfannie wyłożonej pergaminem. Piec około 30-35 minut pod koniec zmienić funkcję pieczenia nagrzanie od góry żeby ryby nabrały złotego koloru.
Podawać z pieczonymi ziemniakami http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2015/01/dorsz-z-kaparami.html , lub zapiekanką ziemniaczaną http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2015/01/ryba-pieczona-w-caosci.html . Ja podałam z zapiekanką ziemniaczaną POKUSA JANSSONA przepis znajdziecie tutaj: http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2015/02/pokusa-janssona-kremowa-zapiekanka.html




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz