2015/02/23

POKUSA JANSSONA! KREMOWA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SARDELAMI!

Czyli rodzime danie prosto ze Szwecji, serwowane prawie w każdej dobrej knajpce! Przepis przywiózł mój mąż Wojciech z zeszłotygodniowej wyprawy do Sztokholmu! Jest to niesamowicie smaczna kremowa zapiekanka ziemniaczana z sardelami! Podana gorącą, prawie kipiąca w małych naczynkach żaroodpornych ma jeszcze więcej uroku! Polecam wypróbować. Idealna na zimowe wieczory i na rozgrzanie po całym dniu podróżowania i mierzenia przestrzeni na kuchnię, którą znajdziecie tutaj: http://wojciechmebluje.blogspot.com/2015/01/kuchnia-10.html !
Pozdrawiamy Sztokholm, dobrych Ludzi i restaurację Pickwick!


Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
100 g filetów sardeli z oleju
2 cebule
3 duże ząbki czosnku
330 g śmietany 36%
200 ml mleka 3,2 %
1 czubata łyżeczka cząbru
4 łyżki listów świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
bułka tarta
masło

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cieniutkie paseczki/frytki (można za pomocą malaksera lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ja pokroiłam nożem). Przełożyć do miski i odstawić. 
Cebulę pokroić w piórka a czosnek w cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, dodać cebulę i czosnek i zeszklić, nie usmażyć! Dołożyć filety sardeli i wszystko chwilkę razem trzymać na średnim ogniu. Lekko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem pieprzem. Zdjąć z palnika i odstawić.
Nagrzać piekarnik do 200'C.
Przygotować duże naczynie żaroodporne (ja użyłam czterech mniejszych). Wysmarować ząbkiem czosnku i sporą ilością masła. Wyłożyć połowę ziemniaków na dno naczynia, następnie oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną soli. ułożyć warstwę z cebuli, czosnku i sardeli. Obsypać listkami świeżego tymianku i łyżeczką suszonego cząbru. Przykryć całość kolejną warstwą z ziemniaków. 
Śmietanę wymieszać z mlekiem i zalać warstwy. Ponownie oprószyć solą, pieprzem i listkami tymianku. Wysypać obficie całość tartą bułką, ułożyć na wierzchu kawali masła dobrej jakości i wstawić do piekarnika na około 40 minut. na drugą od dołu półkę w piekarniku. Na najniższej wstawić blachę wyłożoną folią aluminiową, która zabezpieczy dno piekarnika przed kipiącą podczas pieczenia zapiekanką ;)Podawać gorącą!





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz