2015/02/17

TARTALETKI ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM!



Składniki:
Kruche ciasto:
250 g mąki
125 g masła
1 jajko
40 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Nadzienie:
duża garść wybranych małych listków szpinaku
100 g filetu łososia
50 g sera feta
300 g śmietany
2 jajka
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
(danie można przygotować w jednym dużym naczyniu  żaroodpornym)
Mąkę wysypać na stolnicę i zrobić zagłębienie po środku. Wbić jajko i dodać posiekane w kostkę zimne masło, sól i cukier. Zacząć łączyć składniki opuszkami palców, do uzyskania konsystencji grudek. Następnie dolewać wody i dalej łączyć składniki. Na koniec, krótko wyrobić ciastko kilkoma ruchami. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 min. 
Filet z łososia umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć oliwą z oliwek i ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Smażyć z obu stron po około 3 minuty. Następnie zdjąć i ostudzić.
Przygotować od około 6 do 14 metalowych foremek do babeczek/tartaletek (liczba zależna od wielkości foremek jakie posiadamy)
Cisto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Wyciąć krążki nieco większe od foremek tak aby wylepić nimi dokładnie po brzegi całe wnętrze foremki (nadmiar ciasta okroić nożem) Tak przygotowane umieścić ponownie w lodówce na przynajmniej 20 minut. 
Nagrzać piekarnik do 190'C z włączonym termoobiegiem i funkcją pieczenia od dołu. 
Po wyjęciu z lodówki ciasto w każdej foremce nakłuć na dnie widelcem w kilku miejscach i wyłożyć papierem do pieczenia oraz wysypać grochem/ kaszą lub fasolą celem obciążenia podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170'C wyłączyć termoobieg i ustawić funkcje pieczenia z dołu i z góry jednocześnie. Zdjąć papier z grochem z każdej foremki i piec dalej  5 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajami i pokrojonym w drobną kostkę serem feta. Dołożyć listki szpinaku. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Wszystko wymieszać, na koniec dodać podzielonego na małe kawałki łososia.



Masę przełożyć do ostudzonych foremek z ciasta. Wypełnić każdą foremkę prawie do pełna.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C na około 15 minut. Maja powinna się tylko ściąć i lekko nabrać z wierzchu złotego koloru.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut przed podaniem aby masa w babeczkach się nieco zespoiła. Można podawać również na zimno jako fantastyczna przekąska podczas spotkań ze znajomymi lub przystawka przed daniem głównym.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz