Image Map

2015/02/14

ROLADKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI!




Składniki:
(dla 4 osób)
2 duże piersi z kurczaka
50 g świeżego jarmużu
suszone pomidory w zalewie 1 słoiczek
20 g sera feta
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
4 plastry szynki breasola (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
czosnek granulowany

Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć i oczyścić ze wszystkich białych błonek. Przekroić filety wzdłuż uzyskując dwa podłużne plastry jednakowej wielkości. Każdy z nich rozbić tłuczkiem (przez folię spożywczą) na grubość około 3 mm. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Pa patelni rozgrzać oliwę z oliwek z drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku. Dołożyć jarmuż i podsmażać około 2 minut, podrzucając patelnią tak aby jarmuż lekko złapał temperaturę i pokrył się oliwą. 
Połowę pomidorów drobno posiekać razem z częścią zalewy. Ser feta pokroić w słupki o grubości 1 cm.
Na filety wyłożyć po 1 łyżeczce przygotowanych posiekanych suszonych pomidorów i rozprowadzić po płaszczyźnie mięsa. Bliżej jednego krańca na każdym filecie ułożyć suszonego pomidora w całości, po 1/4 jarmużu (i lekko ścisnąć aby zmniejszył nieco swoja objętość), zwinięty w rulon plaster szynki breasola i słupek sera feta. Zawinąć całość w roladę i owinąć każdą w dwa plastry szynki szwarcwaldzkiej i posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na około 35 minut. Roladki po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut i kroić ostrym nożem w w plastry o grubości około 1 cm. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz