Image Map

2015/01/14

TARTA Z GRUSZKAMI!




Składniki:
250 g mąki
125 g masła
70 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżki śmietany

1 budyń waniliowy (bez cukru)
125 g serka mascarpone 
(można również dać 250 g serka jeśli tarta jest wyższa i potrzeba więcej kremu)
1 łyżka cukru
2 łyżki cukru pudru

4 duże gruszki
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
2 goździki
ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
szczypta cynamonu

do podania:
płatki migdałów

cukier puder
lody waniliowe


Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić po środku dołek wbić jajko, dodać śmietanę i wsypać cukier. Delikatnie zamieszać nożem aby składniki w dołku się połączyły. Masło wyjąc z lodówki (musi być bardzo zimne) i posiekać. Przełożyć do miski i wszystko zacząć łączyć ze sobą, najpierw za pomocą noża, następnie wyrobić ręką. Wyrabianie musi być bardzo sprawne i nie może długo trwać. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Ugotować budyń zgodnie z zaleceniami na opakowaniu,wykorzystując jednak 3/4 ilości mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i przenieść na przygotowaną formę do pieczenia tart. Wylepić dokładnie dno i boki, nadmiar ciasta ściąć nożem. Cisto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierz groch celem obciążenia. 
Piec w temperaturze 190'C przez ok 25 minut. Pod koniec pieczenia zdjąć papier z grochem i przyrumienić tartę od góry. 
Budyń wymieszać z serkiem mascarpone i dosłodzić cukrem pudrem wg  uznania (1-2 łyżki). 
Gruszki pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać czubatą łyżeczkę miodu, 3-4 łyżeczki soku z cytryny, ziarenka wanilii, goździki i cynamon. Gruszki ułożyć na patelni i karmelizować. Podgrzewać do momentu kiedy będą wiotkie, ale nie rozpadające się.
Wyłożyć masę budyniową na ostudzoną tartę. Na wierzch ułożyć gruszki, polać pozostałym sosem.
Uprażyć migdały (podpiekając je chwilkę na suchej patelni). Całość obsypać migdałami i cukrem pudrem. Podawać z lodami waniliowymi.








Smacznego!

2 komentarze: