2014/12/17

GOŁĄBKI Z KAPUSTY WŁOSKIEJ Z KASZĄ GRYSZANĄ, MIĘSEM I WARZYWAMI


Składniki:
6 zewnętrznych liści kapusty włoskiej
330g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki)
75g kaszy gryczanej
2 marchewki
2 pomidory
1/2 cebuli
1 mały ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 pęczek pietruszki
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
sól
pieprz
oliwa z oliwek
sos pomidorowy:
4 duże pomidory słodkie, malinowe
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka masła
ok 2 łyżki cukru
sól
pieprz
cukier
bazylia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować na sypko, tak aby była lekko twarda
Liście kapusty sparzyć przez 3-5 minut w gotującej się wodzie.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory sparzyć (zarówno te do gołąbków jak i sosu) i zdjąć skórkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć mięso, energicznie je rozdrabniając, dodać utartą marchew, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Zmniejszyć ogień, podsmażać do uzyskania złotej barwy. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i dodać do mięsa. Sparzone pomidory bez skóry pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wszystko doprawić solą, pieprzem i cukrem, podlać małą ilością wody lub bulionu i dusić pod przykryciem kilka minut.
Dodać ugotowaną kaszę gryczaną, koncentrat pomidorowy, siekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Na koniec dodać masło - wszystkie składniki najlepiej się w ten sposób połączą i farsz nie będzie sypki
Tak przygotowany farsz przez kilka sekund miksujemy malakserem, pozostawiając strukturę składników.
W sparzone liście kapusty zawijamy farsz, zaginając boki do środka. Jeśli liście nie pochodzą z młodej kapusty, należy wyciąć środkową, łykowatą część.
Gołąbki przekładamy do brytfanki i dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Przygotowanie sosu:
W rondelku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i łyżeczką masła,
Sparzone pomidory kroimy w  drobną kostkę i wkładamy do rondelka. Dusimy podlewając wodą i doprawiając do smaku bazylią suszoną, solą, pieprzem i cukrem. Na koniec sos można zmiksować.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz