2014/12/15

MOUSSAKA PO MOJEMU!

 
 
Składniki:
500g mięsa mielonego dobrej jakości (wołowe, jagnięce, ewentualnie wołowo-wieprzowe np. łopatki)
2-3 bakłażany
2 duże pomidory
1 papryka czerwona
1 duża cebula
do przyprawienia mięsa:
1 łyżka oregano
1 łyżeczka cząbru
1 ząbek czosnku
sól pieprz
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
sól
pieprz
sos beszamelowy:
100g masła
70g mąki
300ml mleka
tarty parmezan
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

(Danie można przygotować w jednym większym naczyniu lub w kilku małych)

 
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w ok centymetrowe plastry, posolić i odstawić na 3 minuty. Następnie natrzeć oliwą z oliwek z obu stron i wstawić do piekarnika nastawionego na funkcję grill na ok 25 min obracając raz w między czasie.
Ziemniaki obrać i ugotować (nie rozgotować!). Ostudzone pokroić w plastry (tak somo jak bakłażany)
Mięso mielone przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Po 3 minutach dodać łyżkę oregano i łyżeczkę cząbru, sos sojowy, cukier i koncentrat pomidorowy.
Pomidory i pokroić w dość grube plastry (należy uprzednio sparzyć i zdjąć skórkę) .Cebulę i paprykę pokroić dość drobno i podsmażyć na patelni.
Przygotowanie beszamelu:
Masło roztopić (najlepiej w nieprzywierającym garnku) dodawać powoli mąkę ciągle mieszając do całkowitego wyczerpania mąki. Kiedy masa będzie równomierna i gładka dodać powoli mleko i doprawić do smaku tartym parmezanem solą pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C
Przygotować naczynie żaroodporne. Wysmarować dno masłem.
Mięso i bakłażany podzielić na dwie części.
Na dnie wcześniej przygotowanego naczynia ułożyć warstwę z plastrów ziemniaków, następnie warstwę mięsa, dalej warstwę pomidorów, cebuli i papryki, kolejną warstwę mięsa i na wierzch drugą warstwę bakłażanów.
 
 
 
Na wierz wylać beszamel, obsypać, tartym parmezanem, oregano i świeżo mielonym pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia beszamelu.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz