2014/12/12

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z BOCZKIEM I JABŁKAMI!


Składniki:
500g wątróbek kurzych
1 duże jabłko lub dwa małe
2 małe cebule
150g boczku wędzonego
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
świeży tymianek
1 łyżka octu balsamicznego
olej słonecznikowy
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Wątróbki umyć i dokładnie oczyścić z wszelkich błonek. Przełożyć do naczynia w którym kilka minut wątróbki będą moczyły się w mleku.
Boczek posiekać i zrumienić na patelni, nie dodając tłuszczu. Kiedy będzie już ładnie zrumieniony i chrupiący zdjąć z patelni pozostawiając wytopiony tłuszcz. Na patelni ułożyć jabłka i cebulę pokrojone w ćwiartki lub drobniej. Podsmażać do uzyskania złotej barwy, podlewając odrobiną oliwy solą i pieprzem. Dodać sos sojowy, ocet, miód, listki tymianku z kilku gałązek i szczyptę cynamonu. Na koniec dołożyć wcześniej podsmażony boczek i wszystko jeszcze kilka minut dusić pod przykryciem.
Wątróbkę wyjąc z mleka i osuszyć. Obtoczyć w mące i smażyć kilka minut z każdej strony do złotego zrumienienia. Wątróbkę i dodatki połączyć ze sobą i obsypać świeżym tymiankiem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz