2014/12/18

STEK Z ROSTBEFU Z OPIEKANĄ PAPRYKĄ!





Składniki:
stek z rostbefu
1 łyżka masła
świeżo mielony pieprz
sól grubo ziarnista
2 łyżka masła
świeży tymianek
oliwa z oliwek

2 papryki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwa z oliwek
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Przygotowanie:
Papryki nasmarować oliwą, ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawić na 25-30 minut do piekarnika włączonego na funkcję grill o średniej mocy opiekania. Papryka musi się nieco przypalić z każdej strony. Kiedy papryki zmiękną i będą dość spieczone, przełożyć do naczynia i przykryć. Należy uważać aby soki ze środka papryk nie wyciekły jeśli się jednak tak stanie należy wlać do naczynia, do którego przełożyliśmy papryki. Po ostudzeniu wyjąć gniazda nasienne, powstały płyn ze środka papryk zachować ponieważ jest to baza do marynaty. Zdjąć delikatnie skórkę i pokroić papryki wzdłuż na cztery części, umieścić w naczyniu. Soki z papryk wymieszać z oliwą, octem winnym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić sporą szczyptą soli, pieprzu i odrobiny cukru. Zalać papryki marynatą i odstawić do lodówki.

Stek należy wyjąć z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem przygotowania. Obsypać obficie świeżo mielonym pieprzem, najlepiej rozgniecionym w moździerzu niezbyt drobno. Następnie stek nasmarować oliwą. Patelnie grillową bardzo mocno rozgrzać i umieścić na niej stek i dobrze docisnąć. Smażyć 4 minuty następnie obrócić i smażyć kolejne 4 minuty. Każdą ze stron po usmażeniu oprószyć solą gruboziarnistą i wysmarować łyżką masła. Zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową. Po kolejnych 4 minutach "odpoczywania" w folii stek jest gotowy!






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz