2014/12/05

KACZKA Z GRILOWANYMI GRUSZKAMI I MUSZTAROWO-MIODOWYM WINEGRETEM!



Składniki:
1 kacze udko
1 duża gruszka
rukola
kiełki brokuła
orzechy nerkowca
1,5 czubatej łyżeczki musztardy
1 czubata łyżeczka miodu
ząbek czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu miodowego/winnego
1,5 łyżki wody przegotowanej
Przygotowanie:
Gruszki umyć i pokroić na ćwiartki pozostawiając gniazda nasienne, ułożyć na patelni grillowej bez tłuszczu i grilLować z każdej strony do uzyskania brązowych prążków, na koniec położyć na skórce i polać wszystkie gruszki strużką miodu (1 łyżeczka)
Przygotowanie sosu:
w miseczce wymieszać oliwę, wodę, ocet, musztardę i miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem
Na talerzu ułożyć roszponkę i kiełki. Pierś rozpakować z folii i pokroić pod kątem w cienkie plastry. Ułożyć mięso i gruszki dowolnie na sałatce, obsypać posiekanymi orzechami i polać wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz