2014/12/06

SAŁATKA Z KACZKĄ, PIECZONYMI JABŁKAMI I WINOGRONAMI!



Składniki:

2 kacze udka
1 jabłko
garść czerwonych winogron
ser gorgonzola
orzechy włoskie
rukola
kiełki rzodkiewki
 sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 czubata łyżeczka musztardy
1 czubata łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
sól
pieprz świeżo mielony
1 łyżeczki octu winnego/miodowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka oregano

Przygotowanie:
Kacze udka i jabłka upiec z przepisu, który znajdziecie tutaj: http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2014/12/idealnie-upieczone-kacze-udka.html
W tym przepisie udka pieczone są z jabłkami, jeśli jednak korzystacie z innego przepisu, same jabłka można karmelizować na patelni, układając i podsmażając z łyżką konfitury (morelowa, brzoskwiniowa) lub łyżeczką miodu.
Mięso z kaczych udek obrać, oddzielić od kostek i ułożyć stosik na talerzu wysypanym rukolą i kiełkami. Ułożyć Karmelizowane jabłka i winogrona w całości i przekrojone na połówki.
Przygotować sos mieszając energicznie wszystkie składniki w kolejności: oliwa z oliwek, musztarda, miód, ocet winny, woda i wyciskając mały ząbek czosnku. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i łyżeczką oregano. Polać sałatkę i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi i serem gorgonzola.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz