2014/12/01

SKRZYDEŁKA W MIODZIE!


Składniki:

2 kg skrzydełek z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
3,5 łyżki sosy sojowego ciemnego, gęstego
2 łyżki octu balsamicznego
1,5 czubatej łyżki miodu
2,5 łyżki sosu śliwkowego Woh Hup
2 łyżki sosu słodkiego chili
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
do podania:
cytryna
natka pietruszki
papryczka chilli
makaron sojowy


Przygotowanie:

Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić na trzy części, w miejscach stawów, ciąć pewnym ruchem równo po przekątnej każdego zgięcia. Najmniejsza część z każdego skrzydełka nie będzie potrzebna, resztę przełożyć do garnka z letnią wodą i zagotować. Gotować 15 minut.

W tym czasie przygotować składniki do sosu. W miseczce wymieszać sos sojowy, ocet balsamiczny, i przyprawę 5 smaków. Bardzo drobno posiekać imbir i czosnek.

Do woka wlać olej i wrzucić posiekany imbir, podsmażać ok minuty, uważać żeby nie spalić, dorzucić posiekany czosnek, następnie wyjąć prosto z wody skrzydełka do woka. Podsmażać do uzyskania złotej skórki na mocnym ogniu.

Zalać sosem przygotowanym wcześniej i energicznymi ruchami, podrzucać skrzydełka na patelni w celu równomiernego pokrycia sosem (uważać aby podczas przygotowywania skrzydełek zbyt mocno nie mieszać ich łyżką, ponieważ są dość delikatne i mogłyby się rozpaść). Przykryć i dusić na zmniejszonym ogniu 8 minut. Dodać resztę składników (sos śliwkowy, miód, słodki sos chili) i jak wcześniej podrzucać celem wymieszania co jakiś czas przez kolejne kilka minut, nie przykrywać. Podsmażać do uzyskania złotej skorupki, uważać żeby zbytnio nie przypalić sosu.

Podawać z ryżem lub makaronem sojowym, kiełkami, świeżą sałatką lub kapustką pak choi (przepis tu http://poczujsiejakwdomu.blogspot.com/2014/12/rozmarynowe-grilowane-fileciki-z.html)

Danie podać skrapiając całość sokiem z cytryny, posypując siekaną papryczką chili i natką pietruszki lub kolendrą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz