Image Map

2014/12/08

ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM!

Z dedykacją dla mojej Babci...
Puszysty i bardzo wilgotny! Idealny na Świąteczny stół!
Jeden z moich ulubionych!



Składniki:
1 kg sera (może być gotowy ser "do serników")
8 jaj
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
120g masła
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (w przypadku stosowania gotowego sera)
aromat migdałowy
masa makowa:
1 puszka maku
2 jaja
aromat migdałowy 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Masa makowa: Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy makowej z dwiema łyżkami bułki tartej i aromatem migdałowym (ilość według upodobań). Białka ubić na sztywna pianę i bardzo delikatnie połączyć z makiem.
Masa serowa:
Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na jasną sztywną masę, dodać ser, ostudzone masło, budyń i aromat (ilość według upodobań 2-5 kropli). Białka ubić ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę! Bardzo delikatnie połączyć obie masy szpatułką. Jeśli korzystamy z gotowego sera masa zapewne będzie dość rzadka należy wówczas należy dodać mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki. Jeśli korzystamy ze zwykłego, zmielonego sera masa powinna być sztywniejsza aczkolwiek jeśli będzie bardzo rzadka również zagęścić mąką. Uwaga! piana z białek to bardzo istotny element sernika, należy ją bardzo dobrze ubić i bardzo uważać aby nie popsuć jej struktury podczas mieszania.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160'C (z funkcją termoobiegu i pieczenia od dołu). Prostokątną dużą formę z wysokim rantem wyłożyć papierem do pieczenia.
Sernik składa się z dwóch warstw. Pierwsza to szachownica z masy serowej i makowej (rozkładamy tak aby wykorzystać cały mak i ok połowę masy serowej) Druga warstwa to sama masa serowa którą równomiernie rozkładamy i przykrywamy szachownicę.
Piec ok 60-70 min. Piekarnik wyłączyć, ale nie wyciągać sernika, najlepiej pozostawić go na całą noc w środku otwierając jedynie drzwiczki. Zimny sernik można polukrować bądź obsypać cukrem pudrem. Podawać mocno schłodzony.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz