2014/12/08

ORIENTALNY ROSÓŁ Z KACZKI!


Składniki:
1 korpus kaczki
2 skrzydła
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
zielona część pora
1 cebula
1 ząbek czosnku
mały kawałek imbiru
1 pomarańcz
1/2 cytryny
1,5 łyżeczki przyprawy 5
2 kapelusze prawdziwków/podgrzybków suszonych
1 łyżka miodu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
4-5 łyżek brązowego cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki chili w proszku
2 listki laurowe
natka pietruszki
pestki dyni
płatki migdałów
Korpus i skrzydła umieścić w garnku i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia ustawić na małym ogniu. Warzywa umyć, obrać, cebulę opalić na palniku. Zebrać z gotującego się wywaru szumowiny i tłuszcz. Do wywaru dołożyć warzywa i opaloną cebulę w całości. Dodać dużą szczyptę soli i pieprzu i listki laurowe, ząbek czosnku i tej samej wielkości kawałek imbiru. Po godzinie delikatnego gotowania dodać 3,5 łyżki sosu sojowego, cukier, sok z połowy cytryny, przyprawę 5 maków, 4 grube plastry pomarańczy i chili. Po kolejnych 30 minutach wyjąc skrzydła i ostudzić. Wywar w razie potrzeby doprawić do smaku. Mięso ze skrzydeł obrać i umieścić na patelni, podlać połową łyżki sosu sojowego, szczyptą przyprawy5 maków i łyżeczką miodu. Chwilkę karmelizować do uzyskania chrupkości i złotej barwy. Zupę podawać np. z kluseczkami z ricotty (przepis poniżej) lub makaronem sojowym/ryżowym. Obficie opsywać natką pietruszki, pestkami dyni i płatkami migdałów.
DELIKATNE KLUSECZKI Z RICOTTY:
Składniki:
200g mąki
250g sera ricotta
50g parmezanu
1 duże jajko lub 2 małe
sól

Przygotowanie:
Parmezan zetrzeć i wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić solą według uznania. uformować wałeczki , z których należy wyciąć kluseczki-cienkie i długie. Wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz