2014/12/29

SZYNKA PIECZONA, ŚWIĄTECZNA!



Składniki:

1,5 kg surowej szynki ze skórą
2 czubate łyżki soli
3 listki laurowe
2 sztuki ziela angielskiego
10 goździków
4 gwiazdek anyżu
2 gałązki rozmarynu
2 szklanki Porto
świeżo mielony pieprz
1 litr wody


Przygotowanie:
Przygotować solankę rozpuszczając sól w zimnej wodzie z listkami laurowymi, zielem angielskim, włożyć szynkę ze skórą i wstawić do lodówki na 20 godzin. Piekarnik nagrzać do 240'C. Szynkę wyjąć, osuszyć, naciąć skórę w kratkę a w nacięci wbić goździki. całość natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i igiełkami rozmarynu. 
Przełożyć do naczynia w którym będziemy zapiekać. Uzupełnić porto do 1/4 wysokości szynki. Do wina wrzucić gwiazdki anyżu i pozostały rozmaryn z gałązkami. Piec przez 15 minut w temperaturze 240'C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze 2,5 godziny.







Przepis inspirowany daniem przedstawionym w świątecznym wydaniu "Jakubiak lokalnie: Święta - Pieczona szynka z konfiturą żurawinową"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz