2014/12/13

KURCZAK PIECZONY! NAJLEPSZY!

 Przygotowując to proste danie nawet w najzwyklejszy  na chwilę zapanują u nas święta! Pachnie cynamonem rozmarynem i skórą pomarańczy! Owoce po upieczeniu stanowią idealny dodatek do aromatycznego mięsa stanowiąc słodko-kwaśny kontrast.

Składniki:
kurczak
1 duże jabłko
2 małe cebule
garść suszonych śliwek
kilka suszonych fig
2 liście laurowe
5 ząbków czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
ziarnisty pieprz
świeże gałązki rozmarynu
zioła prowansalskie
cynamon
ziarenka jałowca
skórka otarta z 1 pomarańczy
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka umyć osuszyć i pokroić na części. Wykroić dwie piersi, dwa uda, dwa skrzydła, z których usunąć najmniejszą część. (Pozostały korpus można wykorzystać dowolnie, np. do zrobienia bulionu). Części kurczaka przyprawić przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, solą, pieprzem i spora ilością ziół prowansalskich. Natrzeć dobrze mięso, skrapiając oliwą z oliwek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kawałki mięsa obłożyć pokrojonym w ćwiartki jabłkiem ze skórką i cebulą, obsypać suszonymi owocami (figi można przekroić wzdłuż). Włożyć listki laurowe, świeże gałązki rozmarynu, ziarenka jałowce i rozgniecione pozostałe ząbki czosnku w łupinkach. Dodatki oprószyć cynamonem, solą, pieprzem mielonym i kilkoma ziarenkami pieprzu  ziarnistego. Skropić całość 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec, na wierzch zetrzeć skórkę z pomarańczy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180'C z grzaniem od góry i z włączoną funkcją termoobiegu na ok 1 godzinę do 70 min w zależności od piekarnika.
  

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz