2014/12/04

SZYBKA SAŁATKA Z KACZKĄ, KARMELIZOWANĄ POMARAŃCZĄ I GRANATEM!

Świeża, szybka i nieco orientalna sałatka z kaczką! idealna kolacja dla dwojga !


Składniki:

1 pierś kaczki
1/2 owocu granatu
1 pomarańcz
1/2 opakowania roszponki
konfitura morelowa
na sos:
1 ząbek czosnku
mały kawałek imbiru
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu śliwkowego Woh Hup
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka masła orzechowego

Przygotowanie:
Pierś umyć i osuszyć, delikatnie oprószyć solą i pieprzem i nasmarować odrobiną sosu sojowego. Położyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, skórą do dołu. Smażyć 4 minuty, następnie odwrócić i smażyć 8 minut. Zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową na kolejne 8 minut - na czas przygotowania pozostałych składników sałatki.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą mieszając w rondelku (z nieprzywierającym dnem) podgrzewając na małym ogniu. Wycisnąć czosnek i posiekany imbir wielkości ząbka czosnku. Sos przelać do miseczki (do wystudzenia) pozostawiając w rondelku ok łyżeczki powstałego sosu.
Pomarańczę obrać, nożem ścinając skórę tak aby miąższ był zupełnie widoczny, pokroić na cząstki, wykrawając białe błonki tak aby zostały same "odfiletowane" cząstki. Ułożyć w rondelku dodając łyżkę konfitury, po 2 minutach dodać miód i karmelizować do uzyskania złotego koloru.
Na talerze wyłożyć umytą roszponkę.
Pierś z kaczki otworzyć z folii aluminiowej i pokroić na plastry. Mięso i pomarańczę wyłożyć na roszponkę w dowolny sposób, obsypać ziarenkami granatu i polać sosem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz