2014/12/05

IDEALNIE UPIECZONE KACZE UDKA!


Składniki:
2 kacze udka
3 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
grubo mielony pieprz
starta skórka z pomarańczy
jabłko
Przygotowanie:
Udka umyć i osuszyć. Umieścić w naczyniu, w którym będziemy zapiekać. Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć mięso (skóry nie należy nacierać) odrobinką oliwy i igiełkami rozmarynu. Udka położyć skórą do góry i wstawić do nagrzanego piekarnika 180'C na ok 50 minut (tak żeby skóra ładnie się przyrumieniła), po tym czasie brytfankę przykryć folią aluminiową i piec przez godzinę. Zmniejszyć temperaturę do 150'C i dołożyć jabłka na 20 minut. Jeśli udka nie są zbyt mocno przyrumienione folię można zdjąć. Na koniec pieczenia ewentualnie całość można polać strużką miodu z jednej czubatej łyżeczki.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz