2014/12/16

KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI!

 
 
Składniki:
500g żeberek wieprzowych lub części mięsa wołowego jak do rosołu
1 mała główka kapusty włoskiej
2 marchwie
2 pietruszki
2 ziemniaki
1/3 selera
2 pomidory
1 mała cebula
500ml passaty pomidorowej
150g boczku wędzonego
1/2 szklanki fasoli białej
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki cukru
sól
pieprz
kminek
oliwa z oliwek
 
Przygotowanie:
Dzień wcześniej należy namoczyć fasolę.
Żeberka podzielić na mniejsze części, ułożyć w garnku z nieprzywierającym dnem, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i zrumienić z obu stron, dodać listki laurowe i rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać umytą i obraną włoszczyznę w całości i zalać 3 litrami wody, doprawiając dużą szczyptą soli i pieprzu.
Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na patelni, nie dodając tłuszczu. Przełożyć do zupy. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać do wywaru.
Kapustę pokroić w cienkie paski i dołożyć do wywaru.
Miękką włoszczyznę i żeberka wyjąc i ostudzić. Następnie mięso oddzielić od kostek i rozdrobnić palcami, następnie dodać z powrotem do wywaru, razem z pokrojonymi w talarki warzywami.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dołożyć do wywaru razem z odcedzoną fasolą. Wlać passatę pomidorową, sos Worcestershire, doprawić cukrem, solą, pieprzem i kminkiem.
Na koniec włożyć ziemniaki pokrojone w większą kostkę i gotować do miękkości.
Dolać wody jeśli konsystencja jest zbyt gęsta.
Podawać z natkę pietruszki.
Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz