2014/12/07

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI!



Składniki:
800g mąki
400g płynnego miodu
120g masła
100g cukru pudru
1 jajko
1 czubata łyżeczka kakao
2 łyżeczki sody
45g przyprawy korzennej

Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do wystudzenia. Suche składniki wymieszać w misce i dodać ostudzony miód z masłem. Wymieszać i dobrze wyrobić. Uformować kulę obsypać mąką i wstawić do lodówki na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C. Na stolnicy rozwałkować ciasto o grubości ok 3 mm. i wycinać dowolne kształty. Wykrojony ciasteczka przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec każda partię 10 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut aby pierniczki stwardniały i dopiero wtedy przekładać. Ostudzone pierniczki ozdabiać według uznania :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz